Joris is bijna klaar met zijn stage bij Equinox MHE. Hij studeert werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool in Delft. Na bijna zes maanden hard werken, presenteert hij de vruchten van zijn arbeid aan de engineering- en verkoopafdeling. Zijn opdracht biedt grote voordelen aan deze collega’s omdat hij zich heeft gericht op het maken van 3D-bouwstenen die kunnen worden gebruikt om sorters in een vroeg stadium van het project snel te visualiseren.Hierdoor kan ons verkoopteam niet alleen de afbeeldingen zelf maken, maar het bespaart ook een aanzienlijke hoeveelheid tijd.
Zoek jij een stage? Wij bieden een plek voor technische studenten van alle niveaus. Mocht je een minder technische positie zoeken, stuur dan gerust een open sollicitatie voor een van onze andere afdelingen.
“Ik leg mijn opdracht altijd uit door de 3D-modellen te vergelijken met een LEGO-constructie”, zegt Joris. “Deze structuren bestaan uit veel verschillende bouwstenen, maar iedereen kan het in elkaar zetten. De sleutel tot het maken van deze 3D-bouwstenen was om onze bestaande 3D-modellen te vereenvoudigen, zodat ons verkoop- en engineeringteam snel een model kon maken dat technisch correct is en er realistisch uitziet. De nieuwe 3D-modellen werken met zogenaamde ‘shells’, 3D-modellen die lijken op de echte deal, maar ontdaan zijn van alle onnodige of onzichtbare items. Daarom bevatten ze niet alle schroeven en bouten om de tekeningen soepel en snel te houden.
Onze systemen bestaan uit verschillende secties. Als we bijvoorbeeld een split tray sorter nemen, dan heeft deze altijd een kop, middensecties, bochten en een staart. Deze secties bevatten verschillende subassemblages, zoals een frame, chutes, trays, enz. Deze variëren per lay-out en hebben impact op het uiteindelijke ontwerp. Door ‘connectoren’ aan de verschillende secties van onze machines toe te voegen, kunnen collega’s het systeem samenstellen door te klikken en te slepen. De connectoren zorgen ervoor dat de secties op de juiste plaats in elkaar grijpen.”
Hoewel het einde van zijn stage in zicht is, kan hij nog niet met voeten op tafel. “Ik ben begonnen met het omzetten van een sorteermodel naar een werkbaar 3D-model, maar al snel werd duidelijk dat ik ook een tweede model kon uitwerken. Daarnaast kwam ik erachter dat ons verkoopteam ook 2D-tekeningen nodig heeft. Ze ontvangen vaak .dwg-bestanden van klanten met de lay-out van het gebouw waarin de sorteerder kan worden geplaatst om aan te geven dat deze in de gegeven ruimte past. Alles bij elkaar werd dat wel wat krap. Ik wil dit nog steeds op tijd afronden, zodat Equinox iets heeft dat ze echt kunnen gebruiken aan het einde van mijn stage.”
Een weloverwogen keuze
Joris is tevreden over zijn ervaringen tijdens zijn stage: “Ik heb Equinox MHE gekozen voor mijn stage op basis van een paar criteria. Op de Haagse Hogeschool hebben we een database met bedrijven die stageplaatsen aanbieden. Ik begon met een lange lijst van bedrijven die niet te groot waren, omdat ik wat vrijheid en flexibiliteit wilde in mijn opdracht. Daarnaast geloof ik dat ik een grotere impact kan maken binnen een klein of middelgroot bedrijf. De tweede belangrijke indicator was het productportfolio. Het bedrijf moest met producten werken waarvan ik dacht dat ze interessant waren! Ik filterde vervolgens de bedrijven eruit die ver van huis waren of moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Na dit strenge selectieproces bezocht ik een paar bedrijven voor een interview en ik was eigenlijk meteen enthousiast over de sfeer bij Equinox. Het is een zeer open en flexibel bedrijf en mijn collega’s zijn behulpzaam en nemen altijd de tijd om eventuele vragen te beantwoorden.
“Je krijgt veel vrijheid om je taken uit te voeren, waarbij dus ook veel verantwoordelijkheden komen kijken”
Zelfstandigheid is een must
Een voorwaarde is wel dat je zelfstandig moet kunnen werken. Je krijgt veel vrijheid om je taken uit te voeren, waarbij dus ook veel verantwoordelijkheden komen kijken. Ik dacht dat dit een groot voordeel was, maar ik kan me voorstellen dat als dit je eerste stage is, dit overkomt als een grote verantwoordelijkheid. Het was geruststellend om te weten dat wanneer ik hulp nodig had, ik er gewoon om kon vragen.
Na enkele weken aan de tekeningen te hebben gewerkt kreeg ik de kans om een van de systemen in actie te zien bij een klant in het Verenigd Koninkrijk. Ik werd uitgenodigd om mee te gaan met een collega en een klant te bezoeken tijdens het uitvoeren van de acceptatietest. Hoewel ik de tekeningen uit die tijd uit mijn hoofd kende, was het zeer indrukwekkend om de machine in het echt te zien!”
Joris is nog druk bezig met de laatste loodjes, maar we wensen hem toch veel succes met de voortzetting van zijn studie!