Zander: sneller problemen opsporen met SCADA

In het staartje van zijn afstuderen kijken we met Zander terug op zijn afgelopen maanden als stagiair bij Equinox. Hij studeert Mechatronica aan de Haagse Hogeschool in Delft en in het kader van deze studie heeft hij hard gewerkt aan de introductie van een SCADA-oplossing voor onze LR-sorter.

Zoek jij een stage? Wij bieden een plek voor technische studenten van alle niveaus. Mocht je een minder technische positie zoeken, stuur dan gerust een open sollicitatie voor een van onze andere afdelingen.

“Bij het zoeken naar een passende studie wilde ik mijn interesse voor robotica combineren met programmeren. In mechatronica vond ik de perfecte match. Tijdens mijn studie heb ik heel wat praktijkervaring opgedaan. Elk jaar werken we aan een paar hands-on projecten die ofwel door onze school zijn bedacht, ofwel door bedrijven zijn geïnitieerd om hen te helpen bij het vinden van innovatieve oplossingen. Deze projecten variëren enorm. Zo hebben we een ophaalbrug ontworpen, een tilhulp en een pick-and-place-robot om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze projecten brengen studenten in werksituaties en helpen hen te ervaren hoe het is na de universiteit. Dankzij deze projecten en mijn eerdere stage ben ik erachter gekomen dat mijn passie ligt bij industriële automatiseringsoplossingen.”

De perfecte match

Zander wilde het maximale uit zijn afstudeerstage halen en was op zoek naar iets specifieks. “Aangezien mijn vorige stage plaatsvond bij een vrij groot corporate bedrijf, was ik op zoek naar iets kleinschaligers. Dit helpt me te begrijpen aan welk type bedrijf ik de voorkeur geef. Vaak bieden kleinere bedrijven meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ook was het voor mijn stage van cruciaal belang dat ik mechanische, elektrische en programmeercompetenties zou hebben. Na mijn kennismaking met Equinox wist ik dat dit een goede match was.”

Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA)

“Mijn opdracht bestond uit het onderzoeken en implementeren van een SCADA-systeem voor de LR-sorter. SCADA wordt gebruikt om machines in real time te monitoren en te besturen. Het wordt vaak gebruikt voor alarmafhandeling. Wanneer er een probleem is, wordt dit op een beeldscherm getoond. Dit toont een model van de sorter en markeert de waarschuwing op een specifieke sectie. Het programma biedt de gebruiker de mogelijkheid in te zoomen op een specifieke sectie of component voor meer informatie. Zo kunnen operators, technici of support engineers het probleem snel lokaliseren en verhelpen, wat kostbare tijd bespaart.

Het onderzoek was een groot deel van mijn stage. Ik begon met het opstellen van de eisen en de scope. Op basis van deze eisen begon ik met het opstellen van een longlist van veertien leveranciers. Na een grondige beoordeling van hun producten, diensten en voordelen en heel wat gesprekken over specificaties werd deze lijst teruggebracht tot een shortlist van zeven bedrijven. Een aantal van deze bedrijven werd uitgenodigd voor een diepgaand gesprek en zij hebben allen een voorstel voor onze case gemaakt. Dit leidde tot een laatste gedetailleerde vergelijking van de top drie. Van de top drie hebben we uiteindelijk het bedrijf gekozen dat niet alleen aan onze huidige eisen voldeed, maar ook een gecentraliseerd systeem biedt om alle SCADA’s te monitoren, wat belangrijk was voor toekomstige groei.”

“Hierdoor kunnen operators, technici of support engineers het probleem snel opsporen en verhelpen, waardoor kostbare tijd wordt bespaard.”

Open en toegankelijke collega’s

Als Zander terugkijkt op zijn tijd bij Equinox, noemt hij één belangrijke troef: de collega’s. “Door de verschillende competenties in mijn studie is mijn functie vaak vlees noch vis. Daarom zweef ik vaak tussen meerdere afdelingen. In grotere bedrijven opereren de afdelingen vaak op hun eigen ‘eilandje’, waardoor het moeilijk kan zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Gelukkig was iedereen bij Equinox heel aardig en benaderbaar. Als ik iets nodig heb, hoef ik het alleen maar te vragen.”

Wil jij ook zo’n leuke stage?