Jeroen: Tijd besparen door modulair te denken

Voor Jeroen nadert het einde van zijn stageperiode bij Equinox MHE. Hier heeft hij hard gewerkt aan een nieuw ontwerp. Het ontwerp? Een modulair cameraframe voor onze sorteermachines.

Scanner frame voor de SD-sorter

Zoek jij een stage? Wij bieden een plek voor technische studenten van alle niveaus. Mocht je een minder technische positie zoeken, stuur dan gerust een open sollicitatie voor een van onze andere afdelingen.

Dit frame vormt een belangrijk onderdeel van onze sorteeroplossingen. Deze camera’s worden namelijk gebruikt voor het lezen van barcodes. Een cruciaal onderdeel, want het herkennen van het product en waar het naartoe moet is de basis van sorteren. “Tijdens mijn stage heb ik mogen samenwerken met collega’s, maar ook toeleveranciers om tot een oplossing te komen die echt gebruikt kan worden. Dat vind ik mooi.” zegt Jeroen.

Jeroen studeert Mechatronica in Delft. Met zijn kennis van zowel elektronica als mechanica was hij de aangewezen persoon om de camera opstellingen te ontwerpen. Deze worden vaak klant specifiek ontworpen, wat veel tijd kost. Daarnaast kunnen er fouten gemaakt worden omdat het frame steeds opnieuw wordt ontworpen. Jeroen: “Door standaarden te bepalen kunnen we het ontwerp vastzetten. Het doel: een frame ontwerpen dat snel en makkelijk in elkaar te klikken is. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik per sorter een basisframe ontworpen. De opbouw en materiaalkeuze per frame is gelijk. met daarop modules voor het scannen van de bovenkant, zijkant of onderkant. Deze kunnen toegevoegd worden wanneer nodig.”

”Brainstormen en nieuwe ontwerpen verzinnen, daar maak je mij blij mee!”

“De precieze plaatsing van de camera’s is afhankelijk van flink wat factoren: hoogte van de producten, soort camera, soort barcode, en ga zo maar verder. Dit komt soms aan op millimeter werk. Ondanks dat we zoveel mogelijk vast willen zetten in het ontwerp moeten de camera’s dus wel makkelijk aan te passen zijn per installatie. Dat klinkt spannend, maar is simpelweg te regelen door de camera iets naar voren of achter te schuiven.“

De eerste twaalf weken waren pittig. Jeroen: “Dit was mijn onderzoeksfase en bestond vooral uit research, schrijven en uitdenken. Papierwerk is niet echt mijn ding, maar hoort er helaas bij. Bij het tweede deel kon ik mijn lol op, want hier begon de uitwerking! Brainstormen met leveranciers en nieuwe ontwerpen verzinnen, daar maak je mij blij mee.

Die brainstorms waren hard nodig, want elke camera heeft zijn eigen handleiding. Door direct met leveranciers aan de tafel te zitten kreeg ik toegang tot een configurator die de afstand van de camera en de hoek bepaalt waarin hij moet staan. Ook wordt er rekening gehouden met de scherpte van de camera’s en het kijkbereik. Hierin hoefde ik dus niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. De configurator vertaalt de camerakeuze naar gekleurde stralen zoals hierboven te zien. In het groene gebied zijn de barcodes goed te lezen, in het rode niet.“

Het eindproduct mag er wezen. Met de nieuwe technische tekeningen en uitgewerkte modellen wordt het bouwen van de volgende frames een fluitje van een cent!

Wil jij ook zo’n leuke stage?